Wijn & Spijs combinaties - wijnen bij gerechten – A t/m G
Aardbeien
Zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc en zachte Merlot uit Zuid-Amerika.
Met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes.
Aïoli
Strakdroge witte of rosé uit de Provence
Amandelen
Chablis
Anchovis
Spaanse rosé,
Antipasti
Rosé of een eenvoudige Sangiovese
Aperitief
Droog: Champagne , Vonkel wijn of Cava.
Zoet: White Port, Moscato d’Asti
Appeltaart
Riesling uit de Elzas of Nieuw Zeeland, of een dessert wijn zoals een Petit Manseng,
Artisjokken
Strakke Sauvignon Blanc of een jonge witte Rioja
Asperges
Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, lichte Chardonnay of een Riesling.
Aubergine, gevulde
Côtes du Roussillon.
Avocado
Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay
Barbecue
Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, of rosé.
Biefstuk
Tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Argentijnse Malbec, Chileense Carmenere of Cahors
Boeuf bourguignon
Stevige rode Bourgogne of Argentijnse Malbec.
Bonenschotel
Stevige rode als Australische Shiraz of krachtige Languedoc
Bouillabaisse
Stevige rosé of kruidige witte uit de Provence of Spaanse rosado
Bresaola
Valpolicella of jonge Chianti
Ceasar Salad
Nieuw Zeelandse Chardonnay
Carpaccio
Fruitige rode Merlot uit de Nieuwe Wereld of jonge Toscaanse Sangiovese.
Cassoulet
Stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Cahors
Charcuterie
Jonge, fruitige Rhône of een soepele Cabernet Sauvignon.
Chili con carne
Stevige rode als Zinfandel of Shiraz.
Chinees
Aromatische witte (met eventueel wat restzoet) een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland of een niet te zware Pinot Noir.
Chocolade
Zoet: versterkte wijnen als Tawny Port en PX sherry
Droog: (enkel bij pure chocolade): Zinfandel, Primitivo
Chorizo
Kruidig en fruitig rode als Shiraz of Pinotage.
Coq au Vin
Goede Pinot Noir als bijvoorbeeld Loredona
Couscous
Droge rosé, kruidige Shiraz en Marokkaanse rode.
Crème brulée
Rijke zoete wijn als Sauternes of een Auslese
Crèpes
Zoete mousserende wijn als Moscato d’Asti.
Crudités
Fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Pinot Gris uit de Alsace.
Currie
Wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer.
Rood: Shiraz, Rioja.
Dim sum
Fris droog wit als Chileense Sauvignon of Mosel Kabinett.
Duif
Volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits) of een Toscaanse Sangiovese (Chianti)
Eend
Algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Australische Shiraz.
Met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese.
Eieren
Roerei met zalm: Champagne, Cava of vergelijkbare mousserende wijn.
Fazant
Mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion.
Foie gras
Edelzoete wijnen als Duitse Auslese, Spatlese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port.
Forel
Riesling uit Oostenrijk of Alsace of een prachtige Chablis.
Fruits de mer
Witte Bordeaux, Pinot Blanc of een Vinho Verde
Fruitsalade
Clairette de Die, Moscato d`Asti of een zoete Duitse wijn.
Gans
Wit: Riesling of een Spatlese uit Pfalz of Rheingau.
Rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol.
Gazpacho
Fino Sherry of een jonge Sauvignon.
Gehakt
Rhônewijn en uiteraard de Chianti.
Goulash
Stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van Tempranillo en de Zinfandel (bijvoorbeeld uit California)