Wijn & Spijs combinaties - wijnen bij gerechten – H t/m R
Haas
Stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Australische Shiraz, Argentijnse Malbec.
Ham
Iberico: Fino sherry.
Prosciutto: fruitig rood als Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio.
Haring
Frisse witte als Muscadet
Hummus
Frisdroge Chenin Blanc, Pinot Blanc, Riesling.
Kalfslever
Vrij stevige fruitige rode zoals Rioja.
Kalfsvlees
Wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace.
Rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux, Shiraz, Carmenere.
Kalfszwezerik
Witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Riesling, Champagne.
Kalkoen
Grote keuze aan zowel rood als wit, op z`n Amerikaans met Zinfandel
Kip
alleskunner in wit en rood!
Konijn
Elegant rood zoals bijv. Crus uit de Beaujolais of fruitige Franse Merlot.
Krab
Complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Champagne.
Kreeft
Witte Bourgogne, Chardonnay, Viognier.
Kwartel
Middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane Chianti.
Lam
Goede rijpe rode Bordeaux, Cabernet en Bordeauxblends, Rioja.
Langoestine
Niet te volle Chardonnay, Fino sherry.
Lasagne
Montepulciano d’Abruzze, Sangiovese, Zuid-Italiaanse Primitivo.
Makreel
Frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde
Mexicaans
Stevige rode als Zinfandel, Carmenere, Malbec.
Mixed grill
Jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais.
Mosselen
Lichte droge witte zoals Muscadet, Entre-deux-Mers, Bergerac
Moussaka
Ferme rode als Rioja, Toscane, Languedoc, Bordeaux.
Noedels, Japanse
Fino Sherry of halfdroge Riesling.
Noten
Versterkte zoete wijn als Madeira, Tawny port.
Olijven
Aperitief: Fino Sherry.
Verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence.
Oesters
Champagne, Chablis, Muscadet of een witte Bordeaux.
Ossenstaart
Krachtige rode wijnen als Châteauneuf-du-Pape, Shiraz, Zinfandel, Malbec.
Osso buco
Tannine-arme rode op basis van Pinot Noir.
Paddestoelen
Rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend .
Paella
Stevige Spaanse of Zuid-Franse of Zuid-Amerikaanse rosé.
Paling, gerookte
Fino sherry of vettige Chardonnay.
Paprika, gevulde
Pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja.
Parelhoen
Wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne.
Rood: elegante Pinot Noir
Pasta
Roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Blanc, lichte Chardonnay
Vleessaus: Chianti, Montepulciano d`Abruzzo.
Paté
Fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse wijn.
Patrijs
Rijpe rode Bourgogne
Pizza
Fruitige rode als Sangiovese of Merlot.
Quiche
Droge witte uit Alsace, Bergerac, Chardonnay, Sauvignon Blanc Nieuw-Zeeland.
Ratatouille
Rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon), Zinfandel.
Ree
Stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre, Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld.
Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees
Frisse witte als Sauvignon, Chenin Blanc, Viognier of rosé.